Tuesday, 4 March 2014

Pengalaman IUI Kedua !!

Alhamdulillah....hari ni aku selamat menjalani IUI untuk kali kedua setelah yg pertama gagal..diharapkan kali ni berjaya aminn...

Sampai di Fakulti Perubatan UPM tepat jam 9.00 pagi..ada 3 pasangan yg sedia menanti..macam biasa aku kena kencing dulu sebelum buat TVS..alhamdulillah telur aku sebelah kanan dah pecah tapi yg sebelah kiri masih liat lagi..belum pecah..aku dh risau takut doc ckp tak boleh buat IUI..bila doc tya husband datang tak arini, aku dh agak mesti boleh buat..aku saje2 la tya doc bole buat tak arini dan doc ckp boleh...cume risau telur yg sebelah kiri yg tak pecah lagi boleh jadi cyst..hurmmmm

Setel TVS nurse terus suruh husband jalankan ''kerja'' dia....proses "kerja" berjalan lancar ditemani si isteri walaupun dalam keadaan malu-malu...malu? hahahaha...aku yg malu sebab rasa macam org buat salah pulak...takut2 mcm org x kawin lagi..rasa lain mcm jek..hihi

Lepas urusan husband selesai, kami pun pergi makan dulu sementara tunggu proses sperm washing..pagi tadi x sempat nak breakfast. so, ada masa ni kami pergi penuhkan perut dulu..Fuhhhh murah gile makan kat cafe Fakulti Perubatan UPM nih...mungkin student rate kot..selesai makan kami terus ke Makmal O&G dan lepak kat situ jer...sejuk sikit lagipun boleh layan tv jap..

Tepat jam 1.15 ptg aku dh get ready atas katil sementara menunggu doc yg tengah buat IUI pada pasangan yg pertama. Jam 1.20 ptg doc masuk bilik dan otomatik aku trs angkat kaki mcm org nk bersalin..dan doc trs selak kain aku..doc mintak izin dulu nk cuci sikit dan terus masukkan muncung itik tu..kali ni aku tak rasa takut dan berdebar sangat..mungkin sebab aku dh pernah lalui dan ade pengalam rasa sakitnya..

Sambil doc godek2 tu aku baca macam2 doa..aku dgr doc ckp ngn nurse yg dia tak nmpak jalan..dan aku dgr lg nurse tu ckp nk amik lampu suluh nak suluh tengok jalan aku tuh...cuak giler la aku..doc ckp cycle yg pertama dulu senang je nampak jalan dan kali ni mcm susah sikit.doc bukak balik muncung itik tu dan godek2 betulkan alat tu...fuuuhh buat aku berdebar-debar la pulak..aku nmpk doc pegang alat yg macam gunting tu dan hujung tu ada kapas...dan kapas tu berdarah...mak aiiii serammmm pulakkkk...tadi aku eksen sgt...skrg...haaa,,,amik kauuu..hahhaha

Akhirnya jalan aku dh jumpa...doc terus masukkn sperma..kali ni doc ckp dia masukkan sperma dengan kuantiti yg byk...lebih sikit dari cycle yg pertama dulu...doc masukkn sperma dengan menggunakan tiub yg halus dan panjang terus suntik ke dalam rahim aku...sebelum tu doc bc bismillah dan mintak aku berdoa..

Bila dah selesai, doc tarik tiub tu dan cabut muncung itik..tak sampai 5 minit pun nk masukkn sperma tu cuma amik masa nk cr jalan aku jer..masa ni perut aku dah mula rasa senak sangat..rasa cam senggugut yg kuat..aku tahan jer...dan ade bleeding sikit...mungkin bleeding ms nk cr jalan tadi..

Pastu nurse suruh aku rehat selama 30 minit..nk tido pun bole tapi aku tak tido pun sebab susah nak lelapkan mata..aku berdoa jer..ulang2 bc mcm2 ayat..hihihi...tepat jam 2.10 ptg, aku dh boleh bangun dan pakai seluar..senak2 tadi pun masih terasa tapi kurang sikit..dan bleeding masih ade sikit..

Aku dpt MC 3 ari dan husband dpt 1 ari jer..ok la kan boleh rehat secukupnya kat umah..kali ni aku betul2 nak jaga dan betul2 nk rehat..xmo buat kerja2 berat..mkn kne jg jugak..pasal bayaran husband aku dh setelkan masa aku kt dalam bilik tadi..kos semua RM640...IUI RM550 dan Utrogestan RM90..ubat ni kena masuk melalui vagina sebijik 3x sehari pada jam 8pg, 4ptg dan 10mlm selma 2 minggu..bila dah abis ubat ni baru aku kena start makan duphaston sebijik 3x sehari...nurse tu ckp utrogestan lagi power dari duphaston untuk kuatkan rahim..

Kos keseluruhan untuk IUI kedua nih RM1570. Kos ni setiap orang tak sama tau sebab bergantung pada penggunaan ubat..


Humog 75iu (10 kotak) RM75x10  RM 750
Pubergen 10000iu                            RM 120
Pubergen 5000iu                              RM   60
IUI                                                       RM 550
Utrogestan                                          RM   90
Total                                                    RM1570


Maka bermulalah 2ww aku.....

''Ya Allah Ya Tuhanku, Engkau Kurniakanlah Kami Zuriat, Janganlah Engkau Biarkan Kami Tanpa Waris. Sesungguhnya Engkaulah Sebaik-baik Mewarisi"...Aminnnn...

3 comments:

  1. Hi Rina,

    InsyaAllah 18/3 ni sy akan jumpa Dr.Maiza bt kali pertama.. berdebar. =)
    Alhamdulillah sperm test done.. HSG also done...

    kami plan utk IUI juga insyaAllah in Mei.. =)

    hope 2nd IUI Rina menemui kejayaan.. aamiin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Yana..

      Rina hrp plan Yana akn brjln lncr..insyaAllah..teruskan usaha..chaiyok..chaiyok..

      Delete
  2. Maka bermula lah ape.? Wek wek tu ada ke...? Jadi ke x ujian iui tu...

    ReplyDelete